Punkki

Kuinka laajalle punkit ovat levittäytyneet Suomessa?

Punkit ovat levittäytyneet lähes koko maahan. Vuonna 2015 kerätyn laajan otannan myötä tuli esille punkin elinalueen leviäminen pohjoisemmaksi viimeisten vuosikymmenien aikana. Pohjoisimmat löydökset kyseisessä otannassa tulivat Etelä-Lapista.

Mitkä kaikki eläimet purevat ihmistä?

Ihmistä voivat pistää ja purra loishyönteiset kuten täit, satiaiset, kirput, syyhypunkki ja luteet. Ne ovat nykyisin harvinaisia ja siksi yleisimmin ihmistä purevat punkit.

Mitä punkkeja Suomessa pääasiassa on?

Vuoden 2015 otannan perusteella Suomessa esiintyy runsaana sekä Ixodidae ricinusta että Ixodidae persulcatusta. Nämä kaksi eri puutiaislajia välittävät myös taudinaiheuttajia ihmiseen. Ensimmäinen on levittäytynyt laajasti Etelä-Suomeen ja jälkimmäinen esiintyy erityisesti Pohjanlahden rannikolla, Pirkanmaalla ja Itä-Suomessa.

Miksi punkit lisääntyvät ja niitä on yhä laajemmalla?

Yksi syy punkkien reviirin laajenemiseen on ilmastonmuutos ja sen suomat lämpimämmät elinolot yhä pohjoisempana. Punkit lisääntyvät siksi, että niiden elinolot sallivat sen. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi punkkeja kantavia eläimiä kuten laiduntavia lampaita, metsäkauriita, valkohäntäpeuroja, myyriä sekä ihmisiä on riittävästi tarjolla.

Minkälaisissa metsissä punkkeja on?

Punkkien määrä on  moninkertaistunut kaikissa elinympäristöissä eli havumetsissä, lehtimetsissä, niityillä, laidunalueilla ja lepiköissä, eniten kuitenkin mustikkavaltaisissa havumetsissä.

Voiko punkki purra jo keväällä?

Kyllä, punkit lähtevät liikkeelle heti kun maaperän lämpötila on yli 5 astetta. Joskus niin lämmintä voi olla jo toukokuun alussa.


 

Borrelioosi

 

Miten borrelioosi tarttuu ihmiseen?

Borrelioosi tarttuu ihmiseen punkin pureman seurauksena. Kaikki punkit eivät kuitenkaan kanna borrelioosia, ja turhia antibioottikuureja on syytä välttää. Borrelioosia aiheuttava Borrelia-bakteeri elää punkin ohutsuolessa. Borrelia-bakteeri voi siirtyä ihmiseen punkin lopetettua veren imemisen uhristaan tai jos punkki irrotetaan ihosta väärällä tekniikalla. Molemmissa tapauksissa punkki palauttaa verisoluja ja nestettä isäntäeläimen verenkiertoon, jolloin myös Borrelia-bakteeri voi siirtyä isäntään.

 Mistä borrelioosin tunnistaa?

Borrelioosin tunnistamista mutkistaa se, ettei borrelioosin taudinkuva ole samanlainen kaikilla potilailla ja se voi olla myös täysin oireeton. Oireet voivat vaihdella ja lähes kaikki oireet voivat johtua myös muusta taudista kuin borrelioosista. Itämisaika punkin puremasta siihen kun ensimmäiset oireet esiintyvät on 3-32 vuorokautta. Tyypillisiä oireita ovat esimerkiksi pistokohdan ympärille tulevaa ihottumaa, joka muodostaa usein punaisen renkulan. Punoittavan ihottuman saa noin puolet tartunnan saaneista. Muita tunnistettavia oireita ovat esimerkiksi flunssan kaltaiset tuntemukset, kuumeilu, nivelkivut, hermokivut, polttelu, kasvohalvaus, väsymys, turvotus ja huimaus.

Mitä eroa on borrelioosilla ja puutiaisaivokuumeella?

Borrelioosi on Borrelia-bakteerin aiheuttama bakteeri-infektio. Puutiaisaivokuume taas on TBE-virustartunnan seurauksena kehittyvä virusinfektio. Borrelioosi on puutiaisaivokuumetta yleisempi sairaus: borrelioosiin sairastuu vuosittain yli 6000 suomalaista, puutiaisaivokuumetapauksia on vuosittain noin 60–70. Borrelioosia voidaan hoitaa antibiooteilla, mutta puutiaisaivotulehduksen hoitoon ei ole olemassa lääkettä. TBE-virusta vastaan kehitetty rokote antaa kuitenkin suojan tartunnoilta.


 

Punkkitesti

Mihin PI & Ha punkkitestiä käytetään?

Punkkitesti on kertakäyttöinen pikatesti punkissa olevien Borrelia-bakteerien havaitsemiseen. Punkkitesti kertoo 10 minuutissa kantaako punkki Borrelia-bakteereja.

Mitä PI & Ha punkkitesti sisältää?

  • Tyhjä koeputki
  • Nestettä sisältävä koeputki (puskuriliuos)
  • Pipetti
  • Testikasetti
  • Puikko punkin murskaamiseen
  • Käyttöohjeet suomeksi ja ruotsiksi

Osaanko minäkin käyttää PI & Ha Punkkitestiä kotioloissa?

Punkkitesti on erittäin helppo ja nopea tehdä. Pakkaus sisältää yksinkertaiset kuvalliset ohjeet punkkitestin tekemiseen ja sen tekemiseen menee noin 10 minuuttia.

Mihin testausperiaate perustuu?

Testi perustuu immunologiseen ”sandwich assay”-menetelmään, jossa tunnistetaan Borrelia-bakteereille tunnusomaisia  pintaproteiineja. Testiä tehtäessä Borrelia-bakteerien pintaproteiinit siirretään punkista uutosreagenssin ja pipetin avulla testikasettiin. Tällöin Borrelia-bakteerien pintaproteiinit reagoivat vasta- ja väriaineiden kanssa ja muodostavat seoksen. Kapillaarivoimien vaikutuksesta testiseos kulkeutuu kalvon päälle ja kiinnittyy testiviivaan, joka värjäytyy punaiseksi.

Jos punkissa on Borrelia-bakteereja, kohtaan ”T” ilmestyy punainen viiva. Ellei Borrelia-bakteereja ole, testikohtaan ei tule viivaa. Riippumatta siitä, onko testiseoksessa Borrelia-bakteerien pintaproteiineja, seos muodostaa punaisen viivan tarkistuskohtaan ”C”. Tarkistusviiva osoittaa, että testiseosta on oikea määrä ja että testi on tehty oikein.

Mitä tehdä jos irrotan punkin ja haluan testata sitä PI & Ha Punkkitestillä, mutta itse testi on jäänyt hankkimatta?

Ei syytä huoleen. Voit pakastaa punkin, ja suorittaa testin hankittuasi PI & Ha Punkkitestin verkkokaupasta, hyvin varustelluista vähittäiskaupoista tai apteekeista. Jos punkki on pakastettu sulata sitä 10 minuuttia ennen testin tekemistä.

Jos punkki on kuivunut/kuollut, anna nesteen vaikuttaa 5-10 minuuttia ennen testin tekemistä.


 

Punkkipinsetit

Mistä materiaalista PI & Ha Punkkipinsetit on valmistettu?

Punkkipinsetit on valmistettu laadukkaasta ruostumattomasta teräksestä ja niiden kahvaosa on pinnoitettu muovilla mahdollisimman pitävän otteen takaamiseksi.

Olen testannut monia markkinoilla olevia punkkipihtejä/lassoja, ja usein ongelmana tuntuu olevan, että pienimmistä punkeista ei saa hyvää otetta, jolloin poistaminen on liki mahdotonta. Olisiko teillä vinkkejä tähän?

PI & Ha Punkkipinsettien suunnittelussa on otettu huomioon kestävyys, helppokäyttöisyys ja erityisesti tarkkuus. Punkkipinsetit ovat äärimmäisen terävät kärjestä, joka takaa hyvän otteen pienimpienkin punkkien poistoon (Punkin nymfimuoto on vain 1-2mm pitkä).

Soveltuvatko Punkkipinsetit muuhunkin kuin punkkien poistoon?

Terävän kärkensä ansiosta pinsetit soveltuvat erinomaisesti myös muihin tarkkuutta vaativiin poistoihin, kuten lasinsirujen, tikkujen ja roskien poistoon.


 

Tuotteet löydät verkkokaupastamme